Sos czosnkowy na bazie majonezu

Na bazie majonezu powstaje wiele smacznych dodatków do mięs, ryb, jajek sałatek i surowych warzyw. Jednym z nich jest bardzo prosty do wykonania sos czosnkowo majonezowy.

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 żółtko
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka musztardy o neutralnym smaku i gładkiej konsystencji (najlepiej delikatesowa)
  • 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie octu
  • łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2-4 ząbków czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Do wysokiego pojemnika wbijamy żółtko. Dodajemy musztardę lekko mieszamy widelcem lub trzepaczką.



Krok 2

Do pojemnika wsuwamy końcówkę miksera i miksujemy, jednocześnie wlewając do masy ostrożnie, cienkim strumieniem olej.



Krok 3

Gdy majonez zacznie gęstnieć dodajemy małymi partiami: sól, cukier a na koniec sok z cytryny lub ocet. Po 5 minutach ubijania majonez powinien być gotowy.



Krok 4

Do gotowego majonezu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy całość i wstawiamy na chwilę do lodówki.



Wskazówki

Majonez i sosy na bazie majonezu można przechowywać w lodówce do 7 dni.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.