Sos do kaczki z pomarańczami

Sos przygotowany na bazie wywaru z pieczonej z pomarańczami kaczki, jest gęsty, intensywnie ciemny, niezwykle aromatyczny i po prostu pyszny.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1- 2 szklanki wywaru z pieczonej kaczki z pomarańczami
  • - 1-2 łyżki mąki
  • - 2-3 łyżki oleju
  • - sok z całej pomarańczy i skórka starta z pomarańczy
  • - 2-4 goździki
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Kaczkę nadzianą pomarańczami dusimy w żaroodpornym naczyniu, podlewając co jakiś czas mięso wodą i sokiem z pomarańczy. Z tak upieczonego mięsa, odlewamy 1-2 szklanki esencjonalnego, ciemnego wywaru.



Krok 2

Przygotowujemy karmel. W tym celu wsypujemy cukier na suchą rozgrzaną patelnię i mieszamy, aż cukier roztopi się i zbrązowieje, wówczas wlewamy do niego sok pomarańczowy, wrzucamy goździki, pieprz i sól, mieszając doprowadzamy płyn do wrzenia.



Krok 3

Z oleju i mąki przygotowujemy zasmażkę, a następnie bardzo powoli, cienkim strumieniem wlewamy do niej wywar z pieczonej kaczki oraz aromatyczny sok z pomarańczy, cały czas mieszając sos trzepaczką, by nie powstały w nim grudki. Sos powinien mieć gęstą kremową konsystencję.



Wskazówki

Wywar można przechowywać w lodówce w zamkniętych na gorąco słoiczkach. Esencjonalny wywar po zastygnięciu ścina się na galaretkę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.