Sos przygotowany na bazie wywaru z pieczonej z pomarańczami kaczki, jest gęsty, intensywnie ciemny, niezwykle aromatyczny i po prostu pyszny.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Kaczkę nadzianą pomarańczami dusimy w żaroodpornym naczyniu, podlewając co jakiś czas mięso wodą i sokiem z pomarańczy. Z tak upieczonego mięsa, odlewamy 1-2 szklanki esencjonalnego, ciemnego wywaru.
Przygotowujemy karmel. W tym celu wsypujemy cukier na suchą rozgrzaną patelnię i mieszamy, aż cukier roztopi się i zbrązowieje, wówczas wlewamy do niego sok pomarańczowy, wrzucamy goździki, pieprz i sól, mieszając doprowadzamy płyn do wrzenia.
Z oleju i mąki przygotowujemy zasmażkę, a następnie bardzo powoli, cienkim strumieniem wlewamy do niej wywar z pieczonej kaczki oraz aromatyczny sok z pomarańczy, cały czas mieszając sos trzepaczką, by nie powstały w nim grudki. Sos powinien mieć gęstą kremową konsystencję.
Wywar można przechowywać w lodówce w zamkniętych na gorąco słoiczkach. Esencjonalny wywar po zastygnięciu ścina się na galaretkę.
Dodaj komentarz