Dip śmietanowy z jajkiem i szczypiorkiem

Zdrowy, smaczny, łatwy i szybki do przygotowania sos, pełen wartości odżywczych. Można go podawać jako dodatek do mięs, wędlin i ryb na zimno. Jednak równie dobrze sprawdzi się podany z sałatami czy drobnymi przekąskami na przyjęciu.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 śmietana 12% Mazurski Smak
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pieprz
  • Kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Ugotowane żółtka z dodatkiem majonezu rozcieramy łyżką w misce na gładką masę.



Krok 2

Białka ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do masy. Porcjami dodajemy do niej śmietanę cały czas ucierając.



Krok 3

Na koniec przyprawiamy dip solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z zieloną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.