Sos gruszkowy z białym winem

Wytrawny sos owocowy o zdecydowanym smaku i aromacie soczystej gruszki. Idealny do ryżu, różnego rodzaju placków, racuchów czy naleśników, ale też do białego mięsa.

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 gruszki
  • - ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • - 2-3 łyżki miodu
  • - 1 łyżka białego octu winnego lub 2-3 łyżki soku z cytryny
  • - gałązka rozmarynu
  • - 2-4 goździki
  • - szczypta soli
  • - szczypta pieprzu
  • - 2 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojoną w kostkę gruszkę podsmażyć na maśle.



Krok 2

Po 3-5 minutach smażenia (najlepiej w momencie, gdy gruszka zacznie się rozpadać) dodać wino, miód, ocet winny, goździki, rozmaryn, pieprz i sól.



Krok 3

Gotować 1-2 minuty na małym ogniu, by smaki się połączyły.



Wskazówki

Goździki i rozmaryn można wyjąć przed podaniem, bo zbyt długo pozostawione w sosie mogą zdominować swym aromatem smak gruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.