Sos jogurtowo-jagodowy na zimno

Pyszny jagodowy sos, który idealnie pasuje do naleśników. Jeśli lubisz jagody, ten przepis jest dla Ciebie.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - ½ -1 szklanka świeżych jagód lub borówek amerykańskich + garść
  • - 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • - 2-3 łyżeczki miodu lub cukru

Przygotowanie

Krok 1

Jagody miksujemy z miodem. Garść jagód zostawiamy w całości.



Krok 2

Zmiksowane jagody łączymy z jogurtem. Dodajemy garść jagód w całości i mieszamy.



Krok 3

Powstały w ten sposób sos jogurtowo jagodowy sos przelewamy do dzbaneczka i podajemy np. do naleśników.



Wskazówki

Sos jogurtowy można przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku. Im gęstszy jogurt tym lepszy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.