Sos kurkowy ze śmietaną i koperkiem

Jeśli lubisz kurki, koniecznie wypróbuj ten przepis. To prosty w przygotowaniu sos, który zachwyca swoim delikatnym smakiem.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 30 dag kurek
  • 1 nieduża cebula
  • 1,5 łyżki masła Mazurski Smak
  • 3-4 łyżki mąki
  • ½ szklanki wody
  • 250 ml śmietany 18% Rolmlecz
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ pęczka natki pietruszki i kilka gałązek do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Kurki oczyszczamy z piasku. Nie myjemy. Duże kurki kroimy w cząstki, mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną kostkę. Koperek kroimy niezbyt drobno.



Krok 2

Na patelnię dodajemy łyżkę masła i gdy tłuszcz się rozgrzeje smażymy na nim kurki, po 2-3 minutach dodajemy cebulkę. Gdy cebulka zeszkli się dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem kolejne 2-3 minuty.



Krok 3

Do sosu kurkowego dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zagęści. Na koniec dodajemy pół łyżki masła oraz koperek. Całość mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.