Jeśli lubisz kurki, koniecznie wypróbuj ten przepis. To prosty w przygotowaniu sos, który zachwyca swoim delikatnym smakiem.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Kurki oczyszczamy z piasku. Nie myjemy. Duże kurki kroimy w cząstki, mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną kostkę. Koperek kroimy niezbyt drobno.
Na patelnię dodajemy łyżkę masła i gdy tłuszcz się rozgrzeje smażymy na nim kurki, po 2-3 minutach dodajemy cebulkę. Gdy cebulka zeszkli się dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem kolejne 2-3 minuty.
Do sosu kurkowego dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zagęści. Na koniec dodajemy pół łyżki masła oraz koperek. Całość mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Smacznego!
Dodaj komentarz