Makaron w sosie z wędzonym boczkiem i groszkiem

Pyszne połączenie makaronu i kremowego, serowego sosu z wędzonym boczkiem i zielonym groszkiem, które dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu. Idealny obiad dla osób, które nie mają dużo wolnego czasu, bowiem przygotowanie tego dania nie zajmie więcej niż 30 minut.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g makaronu tagliatelle
  • - 10 plasterków wędzonego boczku
  • - 300 g mrożonego zielonego groszku
  • - 150 g parmezanu
  • - sok z 1 cytryny
  • - 2 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • - 1 łyżka masła
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.



Krok 2

Parmezan zetrzeć. Boczek pokroić w paseczki.



Krok 3

Rozgrzać dużą patelnię i umieścić na niej boczek. Smażyć, aż boczek stanie się chrupiący. Następnie dodać łyżkę masła i zielony groszek.



Krok 4

Po minucie dodać śmietanę Łaciata 18% i ugotowany makaron. Dodać sok z cytryny.



Krok 5

Gdy sos się zagotuje, zdjąć patelnię z palnika i dodać tarty parmezan. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i, w razie potrzeby, solą. Dokładnie wymieszać – sos powinien być aksamitnie gładki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.