Zupa chrzanowa to pyszne, zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. Podana z jajkiem smakuje jeszcze lepiej. Warto wypróbować ten przepis.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy bulion: łączymy ze sobą wszystkie składniki bulionu i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny.
Na roztopionym na patelni maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy przez 2 minuty.
Do garnka wlewamy przygotowany wcześniej bulion (bez kości), dodajemy cebulę i czosnek z patelni, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Na koniec dodajemy chrzan i śmietankę Łaciatą (zahartowaną wcześniej kilkoma łyżkami bulionu). Gotujemy przez kilka minut. Podajemy z ugotowanym i pokojonymi w ćwiartki jajkami.
Dodaj komentarz