Zupa chrzanowa z jajkiem

Zupa chrzanowa to pyszne, zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. Podana z jajkiem smakuje jeszcze lepiej. Warto wypróbować ten przepis.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 łyżka masła
  • - 1 cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżki chrzanu
  • - 150 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 jajka

Bulion:

  • - 1,5 l wody
  • - 150 g wędzonych kości wieprzowych
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 liść laurowy
  • - 2 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy bulion: łączymy ze sobą wszystkie składniki bulionu i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny.



Krok 2

Na roztopionym na patelni maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy przez 2 minuty.



Krok 3

Do garnka wlewamy przygotowany wcześniej bulion (bez kości), dodajemy cebulę i czosnek z patelni, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.



Krok 4 

Na koniec dodajemy chrzan i śmietankę Łaciatą (zahartowaną wcześniej kilkoma łyżkami bulionu). Gotujemy przez kilka minut. Podajemy z ugotowanym i pokojonymi w ćwiartki jajkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.