Zupa chrzanowa z jajkiem

Zupa chrzanowa to pyszne, zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. Podana z jajkiem smakuje jeszcze lepiej. Warto wypróbować ten przepis.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka

Bulion:

  • 1,5 l wody
  • 150 g wędzonych kości wieprzowych
  • 1 łyżka soli
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj bulion. Połącz ze sobą wszystkie składniki bulionu i gotuj na średnim ogniu przez ok. 1,5 godziny.



Krok 2

Na roztopionym na patelni maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2 minuty.



Krok 3

Do garnka wlej przygotowany wcześniej bulion (bez kości), dodaj cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.



Krok 4 

Na koniec dodaj chrzan i śmietankę. Gotuj przez kilka minut. Podawaj z ugotowanym i pokojonymi w ćwiartki jajkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.