Sos pomidorowo-paprykowy

Pyszny sos pomidorowo-paprykowy, który idealnie sprawdzi się jako dodatek np. do makaronów.

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 kg pomidorów
  • - 2 duże cebule
  • - 4 papryki czerwone
  • - 2 łyżki octu
  • - 6 łyżek oleju
  • - ¾ szklanki cukru
  • - 6 ząbków czosnku
  • - sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozgotować z papryką i czosnkiem.



Krok 2

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju i dodać do rozgotowanych pomidorów. Gotować na wolnym ogniu. Wszystko razem zblendować. Dodać pozostałe składniki i zagotować.



Krok 3

Sos rozlać do słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 15 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.