Delikatny i aksamitny sos pomidorowy, który przygotujesz w kilka minut.
Osób: 2-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę. Przesmażamy mąkę z tłuszczem przez 2-3 min. energicznie mieszając ją trzepaczką, by nie przypaliła się.
Do mąki z tłuszczem powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.
Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i dodajemy śmietankę Łaciatą. Na koniec dodajemy świeżo zmielony, czarny pieprz i bazylię lub oregano.
Do gotowego sosu beszamelowego, tuż przed podaniem, koncentrat pomidorowy i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia..
Jeśli sos jest zbyt gesty by go podgrzać, wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka.
Dodaj komentarz