Sos pomidorowy na bazie beszamelu

Delikatny i aksamitny sos pomidorowy, który przygotujesz w kilka minut.

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ¼ kostki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1- 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • sok z połowy cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego 30%
  • świeża lub suszona bazylia lub oregano

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę. Przesmażamy mąkę z tłuszczem przez 2-3 min. energicznie mieszając ją trzepaczką, by nie przypaliła się.



Krok 2

Do mąki z tłuszczem powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.



Krok 3

Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i dodajemy śmietankę Łaciatą. Na koniec dodajemy świeżo zmielony, czarny pieprz i bazylię lub oregano.



Krok 4

Do gotowego sosu beszamelowego, tuż przed podaniem, koncentrat pomidorowy i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia..



Wskazówki

Jeśli sos jest zbyt gesty by go podgrzać, wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.