Sos Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy z ziemniaków i oleju arachidowego

Popularny w Prowansji sos podawany do zup rybnych. Dokładniej mówiąc smaruje się nim bagietki, będące dodatkiem do słynnej bouillabaisse.

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy

Danie:

Osób: 5

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki (odmiany rozsypującej się po ugotowaniu)
  • 1-3 ząbków czosnku
  • 4 żółtka
  • 1-2 łyżki pasty harissa
  • 3 szklanki oleju arachidowego
  • ½ łyżeczki soli opcjonalnie
  • sproszkowana ostra papryka (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy w prasce. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki rozcieramy na gładkie puree z dodatkiem czosnku i soli.



Krok 2

Żółtka przekładamy do misy miksera i ubijamy na gładką masę, do której dokładamy kolejno harrisę i puree ziemniaczane z czosnkiem.



Krok 3

Kiedy wszystkie wymienione składniki dokładnie połączą się, nie przerywając miksowania dolewamy do nich bardzo powoli olej, a na koniec dodajemy ostrą paprykę. Gotowy sos powinien mieć konsystencję puszystego, gęstego majonezu i rdzawy kolor.



Wskazówki

Sos można przygotować bez papryki, a ostrość da mu sama harrisa.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.