Popularny w Prowansji sos podawany do zup rybnych. Dokładniej mówiąc smaruje się nim bagietki, będące dodatkiem do słynnej bouillabaisse.
Osób: 5
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Jajko kurze, Orzechy
Ząbki czosnku obieramy i miażdżymy w prasce. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki rozcieramy na gładkie puree z dodatkiem czosnku i soli.
Żółtka przekładamy do misy miksera i ubijamy na gładką masę, do której dokładamy kolejno harrisę i puree ziemniaczane z czosnkiem.
Kiedy wszystkie wymienione składniki dokładnie połączą się, nie przerywając miksowania dolewamy do nich bardzo powoli olej, a na koniec dodajemy ostrą paprykę. Gotowy sos powinien mieć konsystencję puszystego, gęstego majonezu i rdzawy kolor.
Sos można przygotować bez papryki, a ostrość da mu sama harrisa.
Dodaj komentarz