Sos sałatkowy typu winegret, sos z oliwą, musztardą i ziołami

Najbardziej popularny sos do sałatek. Robi się go na bazie z oliwy, z dodatkiem z cytryny lub octu, solą, miodem i pieprzem oraz opcjonalnie z dodatkiem musztardy i ziół.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżeczki octu winnego
  • ¼ łyżeczki soli
  • łyżka miodu lub łyżeczka cukru
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżki letniej wody
  • mieszanka suszonych ziół: pieprz w ziarenkach, ostra papryka, tymianek, oregano itp.

Przygotowanie

Krok 1

W wysokim słoiku z zakrętką rozpuszczamy sól, miód lub cukier i sok z cytryny w odrobinie letniej wody. Zakręcamy słoik i wstrząsamy nim, by cukier i sól rozpuściły się.



Krok 2

Do powstałej mieszaniny dodajemy oliwę i pieprz. Ponownie zakręcamy słoik i wstrząsamy nim tak długo, aż powstanie kremowa zawiesina.



Krok 3

Sos winegret przelewamy do butelki z korkiem i używamy do sosów sałatkowych na bieżąco.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.