Sos śmietankowo-koperkowy na bazie beszamelu

Kremowy sos z dodatkiem koperku smakuje wyśmienicie. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z mięsem.

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2-4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • ¼ kostki masła
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1- 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • sok z połowy cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4-5 łyżek świeżo posiekanego zielonego koperku

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę



Krok 2

Przesmażamy mąkę z tłuszczem przez 2-3 min. energicznie mieszając ją trzepaczką, by nie przypaliła się.



Krok 3

Do mąki z tłuszczem powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.



Krok 4

Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz dodajemy śmietankę Łaciatą. Na koniec dodajemy świeżo zmielony, czarny pieprz.



Krok 5

Do gotowego sosu beszamelowego, tuż przed podaniem, dodajemy posiekany koperek i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Najlepiej smakuje z pulpecikami z gotowanego mięsa.



Wskazówki

Jeśli sos jest zbyt gesty wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka. Gdy powstaną grudki. Sos można uratować przecierając go przez sito.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.