Kremowy sos z dodatkiem koperku smakuje wyśmienicie. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z mięsem.
Osób: 2-4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę
Przesmażamy mąkę z tłuszczem przez 2-3 min. energicznie mieszając ją trzepaczką, by nie przypaliła się.
Do mąki z tłuszczem powoli wlewamy mleko cienkim strumieniem, jednocześnie cały czas energicznie mieszając sos trzepaczką, by nie utworzyły się w nim grudki.
Sos doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz dodajemy śmietankę Łaciatą. Na koniec dodajemy świeżo zmielony, czarny pieprz.
Do gotowego sosu beszamelowego, tuż przed podaniem, dodajemy posiekany koperek i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Najlepiej smakuje z pulpecikami z gotowanego mięsa.
Jeśli sos jest zbyt gesty wystarczy dodać do niego odpowiednią ilość mleka. Gdy powstaną grudki. Sos można uratować przecierając go przez sito.
Dodaj komentarz