Sos tikka masala

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

5

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

- 2 szklanki passaty lub przecieru pomidorowego

- 2 zmiażdżone ząbki czosnku

- 2 łyżki klarowanego masła

- Łyżeczka ostrej papryki

- Łyżeczka słodkiej papryki

- Łyżeczka sproszkowanego kuminu

- 1 łyżeczka przyprawy garam masala

- 1 łyżeczka cukru

- ¼ łyżeczki soli

- 125 ml Śmietanki Łaciatej 30%

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1
  • W garnku, na roztopionym maśle podpiec czosnek i kolejno dodawać do niego przyprawy: garam masala, paprykę i kumin. Po 2-3 minutach dodać do tego pomidory, cukier i sól. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 2
  • Dodać śmietankę Łaciatą i wymieszać.  

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0