Sos tikka masala

Danie wywodzące się z pakistańskiej tradycji kulinarnej. Kurczak w sosie tikka masala to obowiązkowa pozycja w menu, dla tych którzy lubią kuchnię hinduską.

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 szklanki passaty lub przecieru pomidorowego
  • - 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • - 2 łyżki klarowanego masła
  • - Łyżeczka ostrej papryki
  • - Łyżeczka słodkiej papryki
  • - Łyżeczka sproszkowanego kuminu
  • - 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • - 1 łyżeczka cukru
  • - ¼ łyżeczki soli
  • - 125 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1
W garnku, na roztopionym maśle podpiec czosnek i kolejno dodawać do niego przyprawy: garam masala, paprykę i kumin. Po 2-3 minutach dodać do tego pomidory, cukier i sól. Przykryć garnek i dusić na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 2
Dodać śmietankę Łaciatą i wymieszać.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.