Zapiekanka z mięsem mielonym

Autor:

Aneta P

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Zapiekanka:

  • 1 kg ziemniaki ugotowane
  • 500 g mięso mielone wieprzowo - wołowe
  • 1 szt cebula
  • 2 szt marchewka
  • 50 g ser żółty Mlekpol
  • 150 ml śmietana 12 % Łaciata
  • 2 szt jajka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać i posiekać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, dodać marchewkę i chwilę razem smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość razem smażyć. Pod koniec smażenia doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.



Krok 2

Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć ziemniaki pokrojone na grubsze plasterki. Na nie ułożyć mięso mielone. Na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków. Śmietanę wymieszać wraz z jajkami. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Przygotowaną masą polać zapiekankę i posypać startym serem. Zapiekać 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.



Krok 3

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.