Gnocchi z bazylią i ziołami

Danie: Obiad

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 3-4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 500 g ziemniaków
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko roztrzepane
  • szczypta soli

Dodatki

  • 50 g masła
  • garść posiekanej bazylii
  • szczypta soli
  • ser parmezan

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je z wody i tłuczemy. Dodajemy mąki, sól i jajko, mieszamy. Wyrabiamy masę. 




Krok 2

Masę przekładamy na stolnicę (posypaną mąką) i dzielimy ją na dwie części. Formułujemy podłużne wałki i dzielimy każdy na małe kawałki. Z każdego kawałka lepimy kluskę.



Krok 3

Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.



Krok 4

Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy posiekaną bazylię oraz sól. Następnie dodajemy ugotowane gnocchi. Całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem dekorujemy startym parmezanem.



Wskazówki

Ziemniaków nie należy miksować, gdyż staną się zbyt kleiste.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.