Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy.
Do mielonego mięsa dodać zmiażdżony 1 ząbek czosnku, jajko, cebulę, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Z mięsa formować kulki, obtaczać w mące i rumienić na rozgrzanej oliwie. Następnie przełożyć do rondla, wlać odrobinę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu, dusić przez 10-15 minut.
Mleko wymieszać ze śmietaną, mlekiem, papryką i koncentratem pomidorowym. Połączyć z mięsem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, włożyć na talerze, oblać sosem i ułożyć kulki z mięsa.
Dodaj komentarz