Spaghetti z sosem i kuleczkami z mięsa

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30-40 dag makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 małe jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • oliwa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • 1 liść laurowy
  • 4-5 szt. ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 2 łyżki mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy.



Krok 2

Do mielonego mięsa dodać zmiażdżony 1 ząbek czosnku, jajko, cebulę, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.



Krok 3

Z mięsa formować kulki, obtaczać w mące i rumienić na rozgrzanej oliwie. Następnie przełożyć do rondla, wlać odrobinę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę soli i pieprzu, dusić przez 10-15 minut.



Krok 4

Mleko wymieszać ze śmietaną, mlekiem, papryką i koncentratem pomidorowym. Połączyć z mięsem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.



Krok 5

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, włożyć na talerze, oblać sosem i ułożyć kulki z mięsa.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.