Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Ze śmietanką
Dynię, marchew, cebulę oraz nieobrane ząbki czosnku ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 min (do miękkości).
Warzywa przełóż do garnka (czosnek wyciśnij z łupinek), dodaj paprykę oraz curry i wlej ok. 1 litra gorącej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem i ponownie zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Zmiksuj na puree, podgrzej i dopraw solą oraz pieprzem.
Wykonaj pesto: Pomidory suszone przełóż do pojemnika blendera i wlej 5 łyżek oleju z pomidorów oraz dodaj listki bazylii i zmiksuj.
Zupę rozlej do miseczek, dodaj śmietankę oraz pesto. Oprósz świeżo mielonym pieprzem, udekoruj świeżą posiekaną bazylią i podawaj z paluszkami chlebowymi. Smacznego!
Dodaj komentarz