Zupa z pieczonej dyni oraz pomidorów podawana z pesto oraz śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę np. piżmowej
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w plastry
  • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 puszki pomidorów, krojonych
  • 1 łyżeczka papryki (mix słodkiej oraz ostrej)
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • śmietanka UHT Łaciata 12%
  • suszone pomidory w oliwie
  • 2 garści listków bazylii
  • paluszki chlebowe do podania

Przygotowanie

Krok 1

Dynię, marchew, cebulę oraz nieobrane ząbki czosnku ułóż na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25-30 min (do miękkości).



Krok 2

Warzywa przełóż do garnka (czosnek wyciśnij z łupinek), dodaj paprykę oraz curry i wlej ok. 1 litra gorącej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj pomidory z puszki wraz z sokiem i ponownie zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Zmiksuj na puree, podgrzej i dopraw solą oraz pieprzem.



Krok 3

Wykonaj pesto: Pomidory suszone przełóż do pojemnika blendera i wlej 5 łyżek oleju z pomidorów oraz dodaj listki bazylii i zmiksuj.



Krok 4

Zupę rozlej do miseczek, dodaj śmietankę oraz pesto. Oprósz świeżo mielonym pieprzem, udekoruj świeżą posiekaną bazylią i podawaj z paluszkami chlebowymi. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.