Surówka z cykorią i papryką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 dag roszponki
  • 5 dag cykorii sałatkowej
  • 5 dag jarmużu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek kiszony
  • 0,5 cebuli
  • 2-3 łyżki oleju z bazylią
  • Sól do smaku
  • Sok z cytryny
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika

Dodatkowo:

  • Ziarna słonecznika

Przygotowanie

Krok 1

Liście jarmużu sparzyć wrzącą wodą, osączyć, usunąć grube nerwy. Roszponkę i cykorię umyć, osuszyć. Cykorię i jarmuż porwać na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki, dodać do sałaty.





Krok 2

Obraną cebulę pokroić w piórka, ogórki w półkrążki.





Krok 3

Wszystkie przygotowane produkty surówki włożyć do miski, skropić olejem z bazylią, przyprawić do smaku, wymieszać.





Krok 4

Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika, ostudzić. Surówkę przełożyć do salaterki, posypać ziarnami, podawać.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.