Surówka z pora, jarmużu i cykorii

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 średni por
  • 1 kiszony ogórek
  • 0,5 marchewki
  • 0,5 jabłka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 cykorii sałatkowej
  • 2-3 liście jarmużu
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Por pokroić w półkrążki, sparzyć wrzącą wodą, osączyć. Liście jarmużu blanszować w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić, odciąć grube łodygi, pokroić na kawałki.





Krok 2

Por odcisnąć z wody, ogórka pokroić w kostkę, marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłko wymieszać z sokiem z cytryny.





Krok 3

Cykorię umyć i porwać na kawałki. Do miski włożyć wszystkie składniki surówki, dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, odłożyć w chłodne miejsce na 15-20 minut, podawać.





Wskazówki

Surówkę podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.