Ekspresowy makaron z chili

Lekko ostry makaron, który wykonasz w zaledwie 10 minut!

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ramen
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju chili chiu chow
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szczypta sezamu czarnego lub białego
  • 2 zielone cebule lub szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlej wodę i zagotuj na dużym ogniu. Dodaj makaron i gotuj go, aż do miękkości przez ok. 3-4 minuty.



Krok 2

W międzyczasie na woku, na średnim ogniu podgrzej olej sezamowy, sos sojowy i olej.



Krok 3

Na wok dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć, przez ok. 30-45 sekund. Zdejmij z ognia.



Krok 4

Po odpowiednim czasie makaron odcedź, a następnie dodaj go do woka i dokładnie wymieszaj go z oliwą czosnkową.



Krok 5

Cebulę posiekaj na drobno i udekoruj nią wierzch dania. Dodatkowo posyp sezamem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.