Surówka z selera i rzodkiewki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Seler

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Seler

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 por
  • 20 dag kapusty białej
  • 10 dag selera marynowanego
  • 0,5 pęczka rzodkiewki
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Cukier do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Kapustę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z solą i gdy zmięknie, odcisnąć. Por pokroić w półkrążki, sparzyć wrzącą wodą, odcisnąć, połączyć z kapustą. Seler osączyć z zalewy. Umytą rzodkiewkę i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Jabłko wymieszać z sokiem z cytryny.





Krok 2

Do przygotowanych produktów dodać posiekaną pietruszkę, majonez i tarty chrzan. Przyprawić do smaku szczyptą cukru, soli i pieprzu, wymieszać.





Wskazówki

Surówkę podawać jako dodatek do dania z mięsem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.