Suszone pomidory

Przepis na suszone pomidory z piekarnika, do których nie dodajemy chemii. Prosty w przygotowaniu przepis, który koniecznie musisz wypróbować.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • olej roślinny lub oliwa
  • ulubione zioła
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • ocet

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory myjemy osuszamy, kroimy na połówki (większe na ćwiartki) i pozbawiamy miąższu oraz gniazda nasiennego. Rozkładamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko solimy każdą część pomidora.



Krok 2

Wstawiamy blachę do nagrzanego do 90 stopni piekarnika z funkcją termoobiegu. Drzwiczki zostawiamylekko uchylone. W zależności od piekarnika i pomidorów proces ten potrwa od 1,5 do nawet 3 godzin. Pomidory wyjmujemy, gdy będą już wyschnięte, ale nadal zachowują swój naturalny kolor.



Krok 3

Gotowe pomidory przerzucamy do miski, posypujemy wybranymi ziołami i skraplamy łyżeczką octu. Przekładamy pojedynczo do słoiczków dodając ząbki czosnku.



Krok 4

W rondelku podgrzewamy oliwę, zalewamy nią przygotowane słoiki. Szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Kolejnego dnia są już gotowe do spożycia.



Wskazówki

Jeśli lubisz wyraźny smak, dodaj papryczkę chili.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.