Przepis na suszone pomidory z piekarnika, do których nie dodajemy chemii. Prosty w przygotowaniu przepis, który koniecznie musisz wypróbować.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Pomidory myjemy osuszamy, kroimy na połówki (większe na ćwiartki) i pozbawiamy miąższu oraz gniazda nasiennego. Rozkładamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko solimy każdą część pomidora.
Wstawiamy blachę do nagrzanego do 90 stopni piekarnika z funkcją termoobiegu. Drzwiczki zostawiamylekko uchylone. W zależności od piekarnika i pomidorów proces ten potrwa od 1,5 do nawet 3 godzin. Pomidory wyjmujemy, gdy będą już wyschnięte, ale nadal zachowują swój naturalny kolor.
Gotowe pomidory przerzucamy do miski, posypujemy wybranymi ziołami i skraplamy łyżeczką octu. Przekładamy pojedynczo do słoiczków dodając ząbki czosnku.
W rondelku podgrzewamy oliwę, zalewamy nią przygotowane słoiki. Szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Kolejnego dnia są już gotowe do spożycia.
Jeśli lubisz wyraźny smak, dodaj papryczkę chili.
Dodaj komentarz