Świąteczny tort z kremem czekoladowo - orzechowym i figami

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 185 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej typ 400 lub 450
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Krem czekoladowo - orzechowy:

  • 200 g miękkiego masła Łaciate
  • 50 g masła orzechowego (niesolone)
  • 450 g cukru pudru, przesianego
  • 150 g ciemnego kakao
  • 150 ml mleka Łaciate w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:

  • 250 ml herbaty eral grey
  • 3 łyżki likieru orzechowego
  • świeże figi
  • gałązki rozmarynu
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Spód tortownicy o średnicy 20 -22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw temperaturę piekarnika na 170 °C (bez termoobiegu).
Do miski przesyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao, wymieszaj do połączenia składników.



Krok 2

Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno mikserem. Następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru cały czas miksując. Do sztywnej i lśniącej piany dodawaj do jednym żółtku nie przerywając miksowania. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie miksując dosypuj stopniowo suche składniki.



Krok 3

Ciasto przełóż do tortownicy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez około 40 minut, gdy będzie gotowy odstaw do całkowitego wystudnięcia a dopiero potem wyjmij z formy.



Krok 4

W międzyczasie przygotuj krem: masło umieść w misie miksera i miksuj, aż będzie jasne i puszyste. Zmniejsz obroty, następnie cały czas miksując, dodawaj stopniowo przesiany cukier puder. Po dodaniu całego cukru, zwiększ obroty miksera i miksuj tak przez około 3 – 4 minuty. Następnie dodaj miękkie masło orzechowe, dosyp kakao i ucieraj dalej na średnich obrotach miksera, dodając powoli mleko (cienką strużką). W razie potrzeby co jakiś czas zdejmuj masę ze ścianek miksera szpatułką, by upewnić się, że masa będzie jednolita. Gdy wszystkie składniki się połączą, zwiększ ponownie obroty miksera i ucieraj masę jeszcze przez około minutę, aż będzie gładka i kremowa.



Krok 5

Wystudzony biszkopt przekrój na dwie połówki. Herbatę (zimną) wymieszaj z likierem i nasącz nią płaty ciasta z obu stron. Przełóż biszkopt kremem, na wierzchu nałóż porcję kremu używając rękawa cukierniczego. Udekoruj świeżymi figami i gałązkami rozmarynu. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.