Świderki z pieczarkami i cebulą w sosie śmietanowym

Autor:

Ania321

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml śmietanki Łaciata 30%
  • Kilka gałązek świeżego oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Parmezan

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.



Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć, aż się zeszkli.



Krok 3

Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Skropić je sokiem z cytryny i posolić. Dusić kilka minut.



Krok 4

Wlać śmietanę. Wymieszać. Dusić 1-2 minuty.



Krok 5

Dodać wszystkie przyprawy, dusić, aż sos zgęstnieje.



Krok 6

Dodać ugotowany makaron, wymieszać i potrzymać na ogniu jeszcze 1-2 minuty.



Krok 7

Nałożyć na talerze, posypać startym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.