Sycąca sałatka jajeczna ze szczypiorkiem i śmietanką

Jajko jest doskonałym źródłem białka dla naszego organizmu. Alternatywą dla klasycznej jajecznicy lub jajka sadzonego, może być wiosenna sałatka jajeczna ze szczypiorkiem. Jest zdrowa, smaczna i prosta w przygotowaniu.

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 4 jajka
  • - 1 puszka zielonego groszku
  • - szczypiorek
  • - sól
  • - pieprz
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 2 łyżki musztardy delikatesowej
  • - 1 łyżka majonezu
  • - kilka liści ulubionej sałaty
  • - ¼ natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie sałatki należy zacząć od ugotowania jajek. Jajka ugotuj na twardo, czyli ok. 11-13 minut.



Krok 2

W tym czasie przygotuj szczypiorek. Umyj go i pokrój drobno. Otwórz puszkę z zielonym groszkiem i odcedź go od płynu w puszce.



Krok 3

Kiedy jajka będą już ugotowane, obierz je ze skorupki i odczekaj chwilę, aby wystygły. Następnie pokrój je w większą kostkę. Tak przygotowane, pokrojone jajka przenieś do miski, dodaj zielony groszek oraz szczypiorek.



Krok 4

Do miski dodaj śmietankę Łaciatą, majonez, musztardę, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Na półmiski układamy liście sałaty i umieszczamy na nich porcję gotowej sałatki. Dekorujemy całość listkiem natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.