Jajko jest doskonałym źródłem białka dla naszego organizmu. Alternatywą dla klasycznej jajecznicy lub jajka sadzonego, może być wiosenna sałatka jajeczna ze szczypiorkiem. Jest zdrowa, smaczna i prosta w przygotowaniu.
Danie: Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowanie sałatki należy zacząć od ugotowania jajek. Jajka ugotuj na twardo, czyli ok. 11-13 minut.
W tym czasie przygotuj szczypiorek. Umyj go i pokrój drobno. Otwórz puszkę z zielonym groszkiem i odcedź go od płynu w puszce.
Kiedy jajka będą już ugotowane, obierz je ze skorupki i odczekaj chwilę, aby wystygły. Następnie pokrój je w większą kostkę. Tak przygotowane, pokrojone jajka przenieś do miski, dodaj zielony groszek oraz szczypiorek.
Do miski dodaj śmietankę Łaciatą, majonez, musztardę, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Na półmiski układamy liście sałaty i umieszczamy na nich porcję gotowej sałatki. Dekorujemy całość listkiem natki pietruszki.
Dodaj komentarz