Szakszuka z chorizo i awokado

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g chorizo
  • 1 awokado hass
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki pokrojonej pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Kiełbaskę pokrój na plasterki i obsmaż z dwóch stron.

Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w drobne plastry.

Cebulę zeszklij na patelni, a następnie dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 2 minut.



Krok 2

Dodaj pomidory oraz przyprawy. Zagotuj bez przykrycia. Następnie zamieszaj i wbij jajka tak, aby rozłożyły się na całej patelni. Przykryj patelnię i zostaw na ogniu do czasu, aż białka będą ścięte, a żółtka płynne (w zależności od preferencji).

Na koniec udekoruj szakszukę posiekaną pietruszką i awokado. Podawaj na patelni.

Smacznego!



Wskazówki

Najlepiej przykryć patelnię szklaną pokrywką, w ten sposób łatwiej można kontrolować stopień ścięcia jajek bez utraty ciepła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.