Szakszuka z chorizo i awokado

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 4 jajka
  • - 1 puszka krojonych pomidorów
  • - 1 czerwona cebula
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 100 g chorizo
  • - 1 awokado hass
  • - 2 łyżki słodkiej papryki
  • - 2 łyżki pokrojonej pietruszki
  • - olej
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kiełbaskę pokroić na plasterki i obsmażyć z dwóch stron. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobne plastry. Cebulę zeszklić na patelni następnie dodać czosnek, podsmażać jeszcze ok.2 minuty.



Krok 2

Dodać pomidory oraz przyprawy i zagotować bez przykrycia. Następnie zamieszać i wbić jajka tak, aby rozłożyły się na całej patelni. Przykryć patelnię i zostawić na ogniu do czasu, aż białka będą ścięte a ziółka płynne (w zależności od preferencji). Udekorować pietruszką i awokado. Podawać na patelni.



Wskazówki

Najlepiej przykryć patelnię szklaną pokrywką, w ten sposób łatwiej można kontrolować stopień ścięcia jajek bez utraty ciepła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.