Szakszuka z ciecierzycą i jarmużem

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ szklanki ciecierzycy
  • 4 jajka
  • 50 g jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • Sól i pieprz
  • Szczypiorek

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzać masło, dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażać. Dodać pomidory z puszki, gotować przez 5 minut co chwilę mieszając.



Krok 2

Jarmuż umyć, pozbyć się ogonków i dodać do sosu. Gotować przez 2 minuty. Wsypać odsączoną ciecierzyce, wymieszać. Wbić jajka i podsmażać pod przykrywka do czasu aż białka całkowicie się zetną. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.