Ten prosty, ale niesamowity sos teriyaki doskonale nada się do dań z kurczaka, ryb i mięsa. Świetnie odnajdzie się także jako dip do pierogów czy krewetek.
Po przygotowaniu tego niesamowicie pikantnego, bogatego i słodkiego domowego sosu teriyaki już nigdy nie sięgniesz po produkty ze sklepu.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
W rondlu, na średnim ogniu połącz 1 szklankę wody, sos sojowy, brązowy cukier, miód, imbir i proszek czosnkowy w rondlu na średnim ogniu. Gotuj przez ok. 1-2 minuty.
W filiżance wymieszaj skrobię kukurydzianą i ¼ szklanki zimnej wody. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia się składników, a następnie dodaj do ronlda.
Sos gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje, przez ok. 5-7 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz