Prosty sos Teriyaki

Ten prosty, ale niesamowity sos teriyaki doskonale nada się do dań z kurczaka, ryb i mięsa. Świetnie odnajdzie się także jako dip do pierogów czy krewetek.


Po przygotowaniu tego niesamowicie pikantnego, bogatego i słodkiego domowego sosu teriyaki już nigdy nie sięgniesz po produkty ze sklepu.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 5 łyżeczek cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ¼ szklanki zimnej wody

Przygotowanie

Krok 1

W rondlu, na średnim ogniu połącz 1 szklankę wody, sos sojowy, brązowy cukier, miód, imbir i proszek czosnkowy w rondlu na średnim ogniu. Gotuj przez ok. 1-2 minuty.



Krok 2

W filiżance wymieszaj skrobię kukurydzianą i ¼ szklanki zimnej wody. Wymieszaj, aż do rozpuszczenia się składników, a następnie dodaj do ronlda.



Krok 3

Sos gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje, przez ok. 5-7 minut. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.