Szybki piernik

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek miodu płynnego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 150 ml oleju

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżka śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 kostki czekolady nadziewanej o smaku miętowym

Przygotowanie


Mąkę wymieszać z kakao, przesiać. Do miski wlać mleko, olej, płynny miód, dodać sodę, mąkę przyprawę do piernika, jajka, cukier.






Dokładnie zmiksować na średnich obrotach.






Foremkę keksową o wymiarach 12/25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blaszki, włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka.






Ostudzony piernik oblać polewą i posypać startą czekoladą.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.