Szybkie rybne tacos

Ekspresowe tortille z rybą i surówką z kapusty!

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ¼ szklanki śmietany Łaciata 18%
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 papryczka jalapeno
  • 2 ½ szklanki czerwonej kapusty
  • 4 zielone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g filetów z tilapii
  • 8 tortilli z mąki
  • ½ szklanki świeżej kolendry
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce wymieszaj śmietanę i sok z limonki. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Odłóż połowę sosu do innej miski, do podania.



Krok 2

Papryczkę jalapeño przekrój wzdłuż na pół. Posiekaj drobno 1 połowę, a drugą zostaw na później. Kapustę posiekaj drobno. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.



Krok 3

Do dużej miski wrzuć papryczkę jalapeño, kapustę i cebulę. Dodaj połowę masy śmietanowej. Wymieszaj dokładnie.



Krok 4

Filety z tilapii pokrój w paski, a następnie dopraw je solą i pieprzem.



Krok 5

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć drugą połówkę papryczki jalapeño. Dodaj pokrojoną rybę i smaż przez ok. 5-6 min. Ryba ma być złotobrązowa i ma się łatwo rozpadać. Wyjmij połówkę jalapeño.



Krok 6

Podgrzej tortille w kuchence mikrofalowej, aż będą ciepłe, przez ok. 20-30 sekund.



Krok 7

Rybę podawaj w podgrzanych tortillach wraz z porcją surówki z kapusty. Na koniec polej pozostałą śmietaną i posyp posiekaną kolendrą. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.