Szynka wieprzowa z ryżem i papryką

Szynka wieprzowa z ryżem i papryką to ciekawy pomysł na rodzinny posiłek. Jest bardzo smaczny i pożywny - z pewnością posmakuje domownikom.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka soli
  • 500 g ryżu
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Szynkę myjemy i nacieramy olejem wymieszanym z paprykami w proszku i solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Następnie kroimy w kostkę.



Krok 2

Ryż gotujemy w taki sposób, aby ziarenka były jeszcze lekko twardawe, po czym przekładamy na patelnię. Zalewamy połową bulionu, dodajemy szynkę i pokrojoną paprykę.



Krok 3

Całość dusimy ok. 25 minut, stopniowo podlewając bulionem. Przyprawiamy solą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.