Zapiekanka rybno-brukselkowa

Zapiekanka rybno-brukselkowa to szybkie i smaczne danie, a także pomysł na przemycenie brukselki do diety dziecka – w tej postaci z pewnością będzie zjedzona!

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 8 średniej wielkości usmażonych kawałków dowolnej ryby
  • 250 g brukselki
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 200 ml Dipu śmietanowego z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu do smaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 200 g startego żółtego sera Gouda Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastawiamy na 180ºC. Ryż i brukselkę gotujemy. Roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dip śmietanowy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową (szybki sos beszamelowy).



Krok 2

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ryż i rybę, wlewamy połowę sosu, a następnie układamy brukselki i zalewamy resztą sosu.



Krok 3

Tak przygotowany zestaw posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-29 21:27:00

Muszę kiedyś taką zrobić.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.