Zapiekanka rybno-brukselkowa

Zapiekanka rybno-brukselkowa to szybkie i smaczne danie, a także pomysł na przemycenie brukselki do diety dziecka – w tej postaci z pewnością będzie zjedzona!

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 8 usmażonych kawałków dowolnej ryby
  • 250 g brukselki
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 100 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 12%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 200 g tartego sera Gouda Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180ºC. Ryż i brukselkę ugotuj. W rondelku roztop masło. Do masła dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Gotuj przez chwilę, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.



Krok 2

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami ryż i rybę. Na wierzch wylej połowę przygotowanego sosu. Wyłóż także brukselki i zalej je resztą sosu.



Krok 3

Zapiekankę posyp obficie tartym serem. Piecz w piekarniku przez ok. 20 min. Smacznego!



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-29 21:27:00

Muszę kiedyś taką zrobić.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.