Ustaw piekarnik na 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Wymieszaj łososia z przyprawą do tacos i olejem z awokado – możesz to zrobić bezpośrednio na blaszce. Jeśli przyprawa do tacos nie zawiera soli, dodaj odrobinę soli do łososia.
Piecz łososia przez około 8 minut, blisko górnej części piekarnika, aż będzie się łatwo rozdzielał widelcem.
W czasie, gdy łosoś się piecze, przygotuj salsę. Mango i ogórka pokrój w kostkę. Odetnij ziarna z kolb kukurydzy. Cebulę i kolendrę posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce. Dopraw do smaku miodem, solą oraz skórką i sokiem z limonki.
Żeby zmiękczyć tortille kukurydziane, rozgrzej olej na dużej patelni. Krótko zanurz każdą tortillę w gorącym oleju i odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Możesz również podgrzać tortille w mikrofalówce, zawinięte w wilgotne ręczniki papierowe, przez 30 sekund.
Posmaruj tortille puree z awokado lub fasolą refried. Dodaj kawałki łososia i porcję salsy. Złóż taco na pół. Udekoruj limonką i odrobiną miodu według uznania. Smacznego!
Dodaj komentarz