Tacos z łososiem i salsą

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia
  • 2–3 łyżeczki przyprawy do tacos
  • 2 łyżeczki oleju z awokado

Salsa:

  • 1 duże mango
  • 1 ogórek
  • 2 kolby słodkiej kukurydzy
  • 1/4 szklanki czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki kolendry
  • 1 łyżka miodu
  • skórka i sok z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 400 g fasoli refried, czarnej fasoli lub 2 awokado
  • 8 tortilli kukurydzianych
  • 1/4 szklanki oleju z awokado

Przygotowanie

Krok 1

Ustaw piekarnik na 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.



Krok 2

Wymieszaj łososia z przyprawą do tacos i olejem z awokado – możesz to zrobić bezpośrednio na blaszce. Jeśli przyprawa do tacos nie zawiera soli, dodaj odrobinę soli do łososia.



Krok 3

Piecz łososia przez około 8 minut, blisko górnej części piekarnika, aż będzie się łatwo rozdzielał widelcem.



Krok 4

W czasie, gdy łosoś się piecze, przygotuj salsę. Mango i ogórka pokrój w kostkę. Odetnij ziarna z kolb kukurydzy. Cebulę i kolendrę posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce. Dopraw do smaku miodem, solą oraz skórką i sokiem z limonki.



Krok 5

Żeby zmiękczyć tortille kukurydziane, rozgrzej olej na dużej patelni. Krótko zanurz każdą tortillę w gorącym oleju i odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Możesz również podgrzać tortille w mikrofalówce, zawinięte w wilgotne ręczniki papierowe, przez 30 sekund.



Krok 6

Posmaruj tortille puree z awokado lub fasolą refried. Dodaj kawałki łososia i porcję salsy. Złóż taco na pół. Udekoruj limonką i odrobiną miodu według uznania. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.