Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem w sosie śmietanowym

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 18 %
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • sól. pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Krewetki opłucz i wrzuć na patelnię, smaż przez ok. 7 - 10 minut (w zależności od wielkości krewetek), co jakiś czas mieszając.



Krok 2

Ząbki czosnku drobno posiekaj, dodaj do krewetek, zamieszaj.
Szpinak przepłucz zimną wodą i razem z czosnkiem dodaj do krewetek. Wymieszaj, posyp płatkami chili i smaż na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty. Smaż jeszcze przez około 3-4 minuty. Po tym czasie całość zalej śmietanką, zmniejsz ogień i podgrzewaj, aż sos się zagęści.



Krok 3

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący makaron przelej zimną wodą, odcedź na sitku i gorący dodaj na patelnię do sosu śmietanowego. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu. Możesz dodatkowo posypać go świeżą natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.