Tajska zupa z bok choy

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Soja


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 100 g naturalnego tofu
  • 250 g pieczarek lub boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 mała kapusta bok choy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 cebulka dymka
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry

Przygotowanie

Krok 1

W dużym garnku podgrzać olej. Wrzucić starty imbir i przeciśnięty czosnek i podsmażyć przez 2 minuty. Dodać przyprawy i podsmażać jeszcze minutę. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i pieczarki. Chwilę podsmażać, następnie zalać bulionem i mlekiem kokosowym.



Krok 2

Tofu pokroić w kostkę, dodać do zupy. Dolać sos sojowy i liście kapusty bok choy. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.