Tarta borówkowo-malinowa z kremem mascarpone i czekoladą

Pyszna letnia tarta. Jest prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje mocno schłodzona. Możesz ją przygotować również z innymi sezonowymi owocami.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 330 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 150 g masła zimnego

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok 200 g borówek amerykańskich
  • ok 50 g malin
  • cukier puder do posypania
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej posiekane zimne masło, cukier i żółtka, zagniatamy. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Formę do tarty (ok 30 cm) smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy tarte. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.



Krok 3

Ser mascarpone wkładamy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy cały czas mieszając.



Krok 4


Upieczony spód tarty studzimy.



Krok 5

Owoce myjemy i osuszamy. Na spód tarty wylewamy masę mascarpone. Układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na parę godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.