Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej posiekane zimne masło, cukier i żółtka, zagniatamy. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Formę do tarty (ok 30 cm) smarujemy lekko masłem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy tarte. Spód nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Ser mascarpone wkładamy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy cały czas mieszając.
Upieczony spód tarty studzimy.
Owoce myjemy i osuszamy. Na spód tarty wylewamy masę mascarpone. Układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na parę godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy listkami mięty.
Dodaj komentarz