Do kawy espresso najlepsze jest tiramisu. Na jego punkcie szaleją Włosi, którzy to ciasto spożywają w upalne dni. Warto przygotować je wcześniej. Dzięki temu, że przeleży całą noc w lodówce, będzie łatwiej je pokroić.
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym. W trakcie ubijania, stopniowo dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy delikatnie do masy.
Teraz pora na zaparzenie kawy. Jak się trochę przestudzi dodajemy do niej likier amaretto (jeśli używamy). Po kolei zamaczamy w kawie biszkopty, tak, by nie były suche i układamy na blaszce. Układamy po dwa rzędy obok siebie.
Biszkopty smarujemy serem mascarpone, a następnie posypujemy kakao (za pomocą sitka). Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów, zamoczonych w kawie. Ponownie smarujemy serkiem mascarpone. Tym razem nie posypujemy kakao. Owijamy blachę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem posypujemy wierzch kakao. Dekorujemy listkami mięty.
Dodaj komentarz