Tiramisu z serkiem mascarpone

Do kawy espresso najlepsze jest tiramisu. Na jego punkcie szaleją Włosi, którzy to ciasto spożywają w upalne dni. Warto przygotować je wcześniej. Dzięki temu, że przeleży całą noc w lodówce, będzie łatwiej je pokroić.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 300 g podłużnych biszkoptów
  • - 4 jajka
  • - 500 g serka mascarpone
  • - 2 łyżki kakao
  • - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • - 4 łyżki likieru amaretto
  • - 80 g cukru
  • - listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem białym i cukrem waniliowym. W trakcie ubijania, stopniowo dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa będzie puszysta.



Krok 2

Białka ubijamy na pianę i dodajemy delikatnie do masy.



Krok 3

Teraz pora na zaparzenie kawy. Jak się trochę przestudzi dodajemy do niej likier amaretto (jeśli używamy). Po kolei zamaczamy w kawie biszkopty, tak, by nie były suche i układamy na blaszce. Układamy po dwa rzędy obok siebie.



Krok 4 

Biszkopty smarujemy serem mascarpone, a następnie posypujemy kakao (za pomocą sitka). Kładziemy kolejną warstwę biszkoptów, zamoczonych w kawie. Ponownie smarujemy serkiem mascarpone. Tym razem nie posypujemy kakao. Owijamy blachę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.



Krok 5

Przed podaniem posypujemy wierzch kakao. Dekorujemy listkami mięty.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.