Tarta malinowa z miodową panna cottą i jagodami

Autor:

Monika Lemko

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto (na formę o średnicy 30 cm):

  • 150 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru białego
  • opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody

Masa czerwona – mus malinowy:

  • 400 – 500 ml soku z świeżych malin (z ok. 2 l świeżych malin)
  • żelatyna
  • cukier puder do smaku

Masa biała – panna cotta miodowa:

  • 150 ml mleka 2,0%
  • 200 ml śmietanki 30%
  • żelatyna
  • 3 łyżki miodu

Przybranie:

  • świeże jagody
  • świeże maliny

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę.
W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody, wszystko zależy od wielkości jajka.
Przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.
Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: z ciasta robimy kule, układamy ją pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy. Podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem.



Masa czerwona – mus malinowy:

Oczyszczone maliny rozgniatamy w garnku o szerokim dnie, gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy (sok można uzyskać w sokowniku).
Przecedzamy przez bardzo drobne sito, przecieramy, żeby oddzielić od pestek. Sok z powrotem przelewamy do garnka (ok. 400 ml) dosładzamy cukrem pudrem wg własnego smaku (nie może być za słodki, powinien pozostać smak, lekko kwaśny).
Dodajemy żelatynę (na 400 ml płynu), rozpuszczoną w 50 ml gorącej, przegotowanej wodzie.
Całość miksujemy blenderem, kilka chwil do rozpuszczenia żelatyny.
Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie delikatnie zastygać, przelewamy ją na upieczone wcześniej ciasto (do połowy wysokości tarty). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.





Masa biała – panna cotta miodowa:

Białą masę przygotowujemy w momencie gdy czerwona będzie zastygać w lodówce.
Odmierzamy żelatyny na 400 ml płynu wg podanych proporcji na opakowaniu.
Żelatynę mieszamy z 50 ml zimnej wody, pozostawiamy na 3 min żeby spęczniała.
W rondelku podgrzewamy śmietankę z mlekiem i miodem. Dodajemy żelatynę, ciągle mieszamy, do całkowitego jej rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia, nie zagotowujemy. Całość miksujemy za pomocą blendera ok 1 min.
Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie powoli zastygać przelewamy ją na masę malinową.
Na panna cottę, od razu, układamy jagody (wcześniej umyte i osuszone) tak, aby były w niej częściowo zanurzone.
Tak przygotowaną tartę odstawiamy do lodówki na ok. 4 godz.





Wskazówki

Rada: za nim zaczniemy przygotowywać ciasto, można nastawić maliny do uzyskania soku. Można również dzień wcześniej je przygotować, ale nie dodajemy żelatyny i cukru, sam sok należy przechować w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.