Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę.
W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody, wszystko zależy od wielkości jajka.
Przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.
Wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: z ciasta robimy kule, układamy ją pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy. Podczas pieczenia ciasto może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem.
Oczyszczone maliny rozgniatamy w garnku o szerokim dnie, gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy (sok można uzyskać w sokowniku).
Przecedzamy przez bardzo drobne sito, przecieramy, żeby oddzielić od pestek. Sok z powrotem przelewamy do garnka (ok. 400 ml) dosładzamy cukrem pudrem wg własnego smaku (nie może być za słodki, powinien pozostać smak, lekko kwaśny).
Dodajemy żelatynę (na 400 ml płynu), rozpuszczoną w 50 ml gorącej, przegotowanej wodzie.
Całość miksujemy blenderem, kilka chwil do rozpuszczenia żelatyny.
Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie delikatnie zastygać, przelewamy ją na upieczone wcześniej ciasto (do połowy wysokości tarty). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.
Białą masę przygotowujemy w momencie gdy czerwona będzie zastygać w lodówce.
Odmierzamy żelatyny na 400 ml płynu wg podanych proporcji na opakowaniu.
Żelatynę mieszamy z 50 ml zimnej wody, pozostawiamy na 3 min żeby spęczniała.
W rondelku podgrzewamy śmietankę z mlekiem i miodem. Dodajemy żelatynę, ciągle mieszamy, do całkowitego jej rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia, nie zagotowujemy. Całość miksujemy za pomocą blendera ok 1 min.
Masę odstawiamy do przestygnięcia, gdy będzie powoli zastygać przelewamy ją na masę malinową.
Na panna cottę, od razu, układamy jagody (wcześniej umyte i osuszone) tak, aby były w niej częściowo zanurzone.
Tak przygotowaną tartę odstawiamy do lodówki na ok. 4 godz.
Rada: za nim zaczniemy przygotowywać ciasto, można nastawić maliny do uzyskania soku. Można również dzień wcześniej je przygotować, ale nie dodajemy żelatyny i cukru, sam sok należy przechować w lodówce.
Dodaj komentarz