Tarta porowa to pyszna propozycja na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Jest niezwykle sycąca i smaczna. Sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki zagniatamy, aby uzyskać gładką masę. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Pory myjemy, kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy pory, dodajemy odrobinę soli. Smażymy przez parę minut. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę Łaciatą i przyprawy. Mieszamy wszystko. Dodajemy ostudzonego pora i mieszamy.
Ser gouda ścieramy na tarce. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Wykładamy ciasto na spód i brzegi.
Na ciasto wykładamy ser, następnie wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Podajemy.
Dodaj komentarz