Tarta porowa

Tarta porowa to pyszna propozycja na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Jest niezwykle sycąca i smaczna. Sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 150 g masła Łaciate
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:

  • 200 g sera żółtego gouda
  • 2 pory
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • ¼ łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki zagniatamy, aby uzyskać gładką masę. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.



Krok 2

Pory myjemy, kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy pory, dodajemy odrobinę soli. Smażymy przez parę minut. Odstawiamy.



Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę Łaciatą i przyprawy. Mieszamy wszystko. Dodajemy ostudzonego pora i mieszamy.



Krok 4

Ser gouda ścieramy na tarce. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę do tarty smarujemy odrobiną masła. Wykładamy ciasto na spód i brzegi.



Krok 5

Na ciasto wykładamy ser, następnie wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.