Dounats czyli pączki z dziurką. Wykonane według poniższego przepisu nie zawierają glutenu. Borówki możesz zastąpić jagodami. To dobry pomysł na śniadanie albo podwieczorek.
Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser
Osób: 16
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Soja
Bez glutenu
Łyżkę mielonego lnu wymieszać z wodą i schowaj do lodówki na ok. 15 min.
W misce wymieszać mleko sojowe, ocet jabłkowy i również pozostaw na ok. 15 min., ale w temp. pokojowej.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do większej miski wsypać mąkę bezglutenową z cynamonem, ¼ szklanki oleju roślinnego, ekstraktu z wanilii, cukru i miseczkę lnu. Wymieszać. Na końcu dodać miskę z mlekiem sojowym i octem jabłkowym. Energicznie mieszać, aż do połączenia się wszystkich składników.
Do jednorazowego rękawa cukierniczego lub folii spożywczej przełożyć ciasto. Nałożyć po porcji ciasta na wysmarowaną tłuszczem formę na pączki. Na każdego pączka nałożyć kilka borówek lub jagód (należy umieścić w środku ciasta). Piec przez ok. 10 min. Następnie pozostawić do wystygnięcia. Na koniec pączki posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz