Bezglutenowe donuts z borówkami

Dounats czyli pączki z dziurką. Wykonane według poniższego przepisu nie zawierają glutenu. Borówki możesz zastąpić jagodami. To dobry pomysł na śniadanie albo podwieczorek.

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 16

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja

Bez glutenu

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 16

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 3 szklanki oleju roślinnego
  • ¼ szklanki organicznego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2½ szklanki bezglutenowej mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 3 łyżki wody
  • kubeczek borówek lub jagód

Przygotowanie

Krok 1

Łyżkę mielonego lnu wymieszać z wodą i schowaj do lodówki na ok. 15 min.



Krok 2

W misce wymieszać mleko sojowe, ocet jabłkowy i również pozostaw na ok. 15 min., ale w temp. pokojowej.



Krok 3

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Do większej miski wsypać mąkę bezglutenową z cynamonem, ¼ szklanki oleju roślinnego, ekstraktu z wanilii, cukru i miseczkę lnu. Wymieszać. Na końcu dodać miskę z mlekiem sojowym i octem jabłkowym. Energicznie mieszać, aż do połączenia się wszystkich składników.



Krok 4 

Do jednorazowego rękawa cukierniczego lub folii spożywczej przełożyć ciasto. Nałożyć po porcji ciasta na wysmarowaną tłuszczem formę na pączki. Na każdego pączka nałożyć kilka borówek lub jagód (należy umieścić w środku ciasta). Piec przez ok. 10 min. Następnie pozostawić do wystygnięcia. Na koniec pączki posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.