Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto siekamy nożem. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę. Lekko spłaszczamy i owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wykładamy formę do tarty ciastem. Nakłuwamy spód widelcem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto prosto do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Śmietankę Łaciatą zagotowujemy w garnku, następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy cynamon i odstawiamy na kilka minut. Na dno tarty wykładamy dżem.
Lekko przestudzony krem z czekoladą wylewamy na dżem. Wstawiamy całość do lodówki, aby krem stężał lekko.
Jabłka kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy każdą połówkę na cienkie plasterki. Do dużej miski wlewamy wodę oraz sok z cytryny. Wkładamy plasterki jabłka do wody.
Na talerz kładziemy część jabłek (tworzymy jedną warstwę). Wkładamy talerz do mikrofalówki na 30 sekund, aby jabłka były miękkie na tyle, by się uginały. Studzimy. Tak robimy z kolejnymi partiami jabłek.
Tarte wyjmujemy z lodówki. Z jabłek robimy róże zawijając plasterki (układamy plasterki jeden na drugim po 3-5 i delikatnie zawijamy w rulon tworząc różę). Układamy je na kremie. Gotową tarte wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziła.
Jeśli nie masz mikrofalówki możesz wkładać jabłka do wrzątku na około minutę.
Dodaj komentarz