Tosty francuskie z bananami

Tosty francuskie to pyszne śniadanie na słodko. Idealnie pasują do porannej kawy. Dodadzą sił, aby z pozytywną energią rozpocząć dzień!

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 bułka paryska
  • 100 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę pokrój w grubsze kromki. Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj mleko i cukier, a potem znów roztrzep.



Krok 2

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i dobrze je rozpuść.

Włóż kromki do jajka z mlekiem i namocz je. Kiedy masło się rozgrzeje, zmniejsz lekko ogień, a potem wyłóż na patelnie ok. 4-5 namoczonych kromek bułki. Smaż ok. 2 minuty. Przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Tosty mają być zrumienione.

Odkładaj już usmażone tosty na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Banana pokrój w plastry.

Tosty podawaj posypane cukrem pudrem, z plasterkami banana oraz ubitą śmietanką.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.