Tosty francuskie na słodko z bananami i bitą śmietaną

Tosty francuskie to pyszne śniadanie na słodko. Idealnie pasują do porannej kawy. Dodadzą sił, aby z energią rozpocząć dzień.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 bułka najlepiej paryska
  • - 2 jajka
  • - 100 ml mleka Łaciate
  • - 2 łyżki cukru
  • - ok 3 łyżki masła Łaciate
  • - Śmietanka UHT Łaciata 30% (schłodzona)
  • - cukier puder do posypania
  • - 1 banan

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę kroimy w grubsze kromki. Jajka rozbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy mleko i cukier, roztrzepujemy.



Krok 2

Na patelnię dodajemy masło i rozgrzewamy. Wkładamy kromki do jajka z mlekiem i moczymy. Jak masło się rozgrzeje zmniejszamy lekko ogień, wkładamy 4-5 namoczonych kromek bułki i smażymy około 2 minuty. Przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Tosty mają być zrumienione. Odkładamy już usmażone na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Banana kroimy w plastry. Tosty podajemy posypane cukrem pudrem, z plastrami banana oraz ubitą śmietanką Łaciatą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.