Pyszna, letnia tarta ze słodką i kremową masą czekoladową. Jest łatwa w przygotowaniu. Może stanowić idealny deser na przyjęcie. Jeśli lubisz połączenie czekolady z malinami, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy ją razem z masłem, żółtkiem i cukrem. Dodajemy wodę (tyle, aby składniki się połączyły). Chwilę zagniatamy i zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
Formę na tarte smarujemy lekko masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy spód widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. grochem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Przygotowujemy krem. Śmietankę Laciatą wlewamy do rondla i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Zdejmujemy po zagotowaniu z ognia. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do śmietanki Łaciatej. Dodajemy masło i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i masa lekko zgęstnieje. Krem odstawiamy do wystygnięcia.
Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je i odstawiamy na około 15 minut. Następnie wlewamy krem na spód. Maliny myjemy i układamy na kremie. Wstawiamy całość do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty.
Dodaj komentarz