Tarta z kurkami

Z chęcią sięgamy po kurki, gdy pojawia się na nie sezon. Możesz je przygotować na różne sposoby. Tarta z kurkami to pomysł na coś oryginalnego. Smakuje bardzo kremowo.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 210 g mąki pszennej
  • 120 g masła Łaciate
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietany 18% Mazurski Smak
  • 80 g tartego sera Jantar
  • 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • ok. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę zagnieć z jednym jajkiem i 100 g masła. Tak, aby otrzymać jednolite ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.



Krok 2

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkowuj. Wyłóż je na formę z papierem do pieczenia i nakłuj spód widelcem. Wstaw na 15 minut do piekarnika.



Krok 3

Kurki umyj i osusz. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Cebulę także pokrój drobno.



Krok 4

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj kurki i cebulę. Smaż, aż kurki będą lekko brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.



Krok 5

W misce wymieszaj jajka ze śmietanką Łaciatą. Dodaj starty ser. Przypraw solą i pieprzem. Połącz z kurkami. Tak przygotowaną masę wlej na spód tarty. Wierzch posyp pokrojoną natką pietruszki.



Krok 6

Tarte piecz przez 30-40 minut, aby masa jajeczna się ścięła. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.