Tarta z kurkami

Gdy pojawia się sezon na kurki, z chęcią po nie sięgamy. Możesz przygotować je na różne sposoby. Tarta z kurkami to pomysł na coś oryginalnego. Smakuje bardzo kremowo.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 210 g mąki pszennej
  • - 120 g masła Łaciate
  • - 200 g kurek
  • - 1 cebula
  • - 5 jajek
  • - 200 ml śmietany 18% Mazurski Smak
  • - 80 g sera Jantar
  • - 1/3 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - 1/3 łyżeczki soli lub do smaku
  • - ok 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę zagniatamy z jednym jajkiem i 100 g masła. Tak aby otrzymać jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.



Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę i nakłuwamy widelcem spód. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika.



Krok 3

Kurki myjemy i osuszamy. Możemy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy drobno.



Krok 4

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kurki i cebulę. Smażymy, aż kurki będą lekko brązowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.



Krok 5

W misce mieszamy jajka ze śmietanką Łaciatą. Ścieramy ser i dodajemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z kurkami. Taką gotową masę wylewamy na spód tarty.



Krok 6

Tarte pieczemy przez 30-40 minut, aby masa jajeczna się ścięła. Posypujemy natką pietruszki i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.