Gdy pojawia się sezon na kurki, z chęcią po nie sięgamy. Możesz przygotować je na różne sposoby. Tarta z kurkami to pomysł na coś oryginalnego. Smakuje bardzo kremowo.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę zagniatamy z jednym jajkiem i 100 g masła. Tak aby otrzymać jednolite ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę i nakłuwamy widelcem spód. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika.
Kurki myjemy i osuszamy. Możemy pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kurki i cebulę. Smażymy, aż kurki będą lekko brązowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce mieszamy jajka ze śmietanką Łaciatą. Ścieramy ser i dodajemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z kurkami. Taką gotową masę wylewamy na spód tarty.
Tarte pieczemy przez 30-40 minut, aby masa jajeczna się ścięła. Posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Dodaj komentarz