Ciasto czekoladowe z owocami

Ciasto czekoladowe na różne okazje. Idealny na przyjęcia urodzinowe oraz spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Spód:

  • 1 opakowanie ciasteczek pełnoziarnistych
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g masła
  • 100 g orzechów włoskich

Ciasto:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Wierzch:

  • Ulubione owoce
  • Śmietanka Łaciata 36% (schłodzona)
  • kakao

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 2

Wszystkie składniki na spód wkładamy do blendera i wyklejamy nim spód tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10 minut.



Krok 3

Obie tabliczki czekolady rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem masła. W wysokiej misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy kakao oraz mąkę. Wlewamy przestudzoną masę czekoladową. Przelewamy ciasto na upieczony spód.



Krok 4

Pieczemy 25 minut.



Krok 5

Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Nakładamy na upieczone ciasto, posypujemy kakao oraz ozdabiamy świeżymi owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.