Tarta z pieczarkami, kurczakiem i serem

Bardzo sycąca tarta, która jest łatwa w przygotowaniu. Jest nie tylko sycąca, ale także bardzo smaczna. Jeśli lubisz pieczarki, koniecznie ją przygotuj dla swojej rodziny.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła Łaciate zimnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Szczypta soli ok. ¼ łyżeczki

Farsz:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 300 g pieczarek
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • Ok. ⅓ łyżeczki soli
  • Ok. ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 150 g śmietanki Łaciatej 18%
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 130 g sera żółtego
  • ½ pęczka szczypiorku

Przygotowanie

Krok 1

Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy masło, sól. Zagniatamy. Dodajemy jajko oraz jogurt. Wyrabiamy jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na około pół godziny.



Krok 2

Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki albo połówki.



Krok 3

W jednym garnku/patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dodajemy kurczaka, trochę soli i pieprzu i chwilę podsmażamy. Odstawiamy.



Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. W drugim garnku rozgrzewamy drugą łyżkę masła i wrzucamy pieczarki. Dusimy około 5-8 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.



Krok 5

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.



Krok 6

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy Śmietankę Łaciatą oraz jogurt. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce i również dodajemy do masy.



Krok 7

Na ciasto układamy część pieczarek oraz kurczaka. Wylewamy masę jajeczną. Na wierzch znowu układamy część pieczarek i kurczaka. Wkładamy gotową tarte do piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.