Pyszna tarta w stylu włoskim. Klasyczne połączenie pomidorów i mozzarelli smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubisz wegetariańskie dania, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy następnie jajko, wodę oraz sól. Całość zagniatamy i formujemy kulę. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 210°C. Formę do tarty smarujemy lekko masłem. Ciasto po wyjęciu rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy tarte do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Cebulkę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę. Dodajemy brązowy cukier i podsmażamy całość. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tarte wyjmujemy z piekarnika, zmniejszamy w nim temperaturę na 180°C.
Pomidory myjemy i suszymy. Następnie kroimy w plastry. Mozzarellę również kroimy w plastry. Na gotowym cieście układamy cebulkę, następnie naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli. Następnie wierzch posypujemy bazylią. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Całość po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii. Możemy także posypać suszoną bazylią lub pieprzem.
Dodaj komentarz