Tarta z pomidorami przekładanymi mozzarellą

Pyszna tarta w stylu włoskim. Klasyczne połączenie pomidorów i mozzarelli smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubisz wegetariańskie dania, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki
  • - 100 g masła - zimnego
  • - 1 jajko
  • - 2 łyżki zimnej wody
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - 4-5 średnich pomidorów
  • - 250 g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • - 3 małe młode cebulki, posiekane
  • - 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • - świeża lub suszona bazylia
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok1

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy. Dodajemy następnie jajko, wodę oraz sól. Całość zagniatamy i formujemy kulę. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na około 30 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 210°C. Formę do tarty smarujemy lekko masłem. Ciasto po wyjęciu rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy spód widelcem. Wkładamy tarte do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Krok 3

Cebulkę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulkę. Dodajemy brązowy cukier i podsmażamy całość. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tarte wyjmujemy z piekarnika, zmniejszamy w nim temperaturę na 180°C.



Krok 4

Pomidory myjemy i suszymy. Następnie kroimy w plastry. Mozzarellę również kroimy w plastry. Na gotowym cieście układamy cebulkę, następnie naprzemiennie plastry pomidora i mozzarelli. Następnie wierzch posypujemy bazylią. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Całość po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii. Możemy także posypać suszoną bazylią lub pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.