Tarta z sosem pomidorowym i serem

To pyszna tarta wegetariańska z dodatkiem cukinii. Jest bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się jako danie na kolację albo obiad.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • ½ łyżeczki soli (do posypania cukinii)
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy
  • 100 ml zimnej wody
  • 400 ml mąki pełnoziarnistej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta płatków chili
  • pieprz i sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
  • 1 puszka pomidorów
  • Ser Jantar
  • ok 200 g ser mozzarella kostka Mlekpol
  • masło do posmarowania formy

Przygotowanie

Krok 1

Cukinię kroimy w cienkie plasterki i posypujemy je solą. Odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąkę, sól i skórkę z cytryny. Dodajemy oliwę, wodę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je. Formę do tarty smarujemy lekko masłem. Wykładamy nim formę. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Na oliwie podsmażamy czosnek i płatki chili. Dodajemy pomidory z puszki. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Krok 3

Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy na nim folię aluminiową z obciążeniem np. grochem, ryżem, mąką. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piekarnika.



Krok 4

Na przestudzony spód układamy ser. Następnie układamy odsączoną z soku cukinię. Na to wylewamy sos pomidorowy. Całość posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.