To pyszna tarta wegetariańska z dodatkiem cukinii. Jest bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się jako danie na kolację albo obiad.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Cukinię kroimy w cienkie plasterki i posypujemy je solą. Odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąkę, sól i skórkę z cytryny. Dodajemy oliwę, wodę i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy je. Formę do tarty smarujemy lekko masłem. Wykładamy nim formę. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Nastawiamy piekarnik na 175 stopni C. Na oliwie podsmażamy czosnek i płatki chili. Dodajemy pomidory z puszki. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i układamy na nim folię aluminiową z obciążeniem np. grochem, ryżem, mąką. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy, ale nie wyłączamy piekarnika.
Na przestudzony spód układamy ser. Następnie układamy odsączoną z soku cukinię. Na to wylewamy sos pomidorowy. Całość posypujemy startą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Dodaj komentarz