Mięso z łopatki pieczone w przyprawach

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy do pieczeni
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • Sól, pieprz kolorowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.





Krok 2

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty włożyć do miski, wymieszać.





Krok 3

Mięso ze wszystkich stron dokładnie obtoczyć w marynacie. Uformować i mocno zawinąć nitką kuchenną.





Krok 4

Następnie włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, zawiązać i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.





Krok 5

Mięso razem z rękawem włożyć do naczynia żaroodpornego, wykałaczką w foli zrobić kilka dziurek. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, mięso oblać powstałym sosem, ponownie włożyć do gorącego piekarnika, żeby powstała chrupiąca skórka, a mięso nabrało rumianego koloru.





Wskazówki

W taki sam sposób można przygotować inny gatunek mięsa wieprzowego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.